Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovenská kuchyně

Kuchyně

Slovenská kuchyně se relativně podobá české kuchyni

Používá  především vepřové a jehněčí maso, mouku, brambory, zelí a mléčné výrobky. Mezi nejznámější jídla patří bryndzové halušky,  sýry jako parenica, korbáčik, oštiepok nebo bryndza. Mezi oblíbené nápoje patří  pivo, borovička, slivovice, ale i víno.

Nejtradičnější polévkou na Slovensku je kapustnica.

Oblíbenou součástí slovenské kuchyně jsou tzv. přívarky, které se dají popsat jako více zahuštěné polévky. Například:

- Dýňový přívarek

- Čočkový přívarek

- Fazolový přívarek

​Další hlavní jídla -

  • Pirohy
  • Chľustačky
  • Plněné knedlíky
  • Bramboráky
  • Žemlovka

​Typické moučníky jsou štrůdl, žemlovka,záviny, kynuté koláče a buchty, méně často bábovky.